Wel of geen västgötaspets?Vóórdat je een västgötaspets in huis haalt, moet je goed bedenken

of een hond in het algemeen en dit ras in het bijzonder, wel iets voor je is.

Uiteraard is het ook heel belangrijk een goede en betrouwbare fokker te zoeken.

Op de website van het LICG kunt u lezen waar u op moet letten.


tijd

Een hond kost tijd! Elke hond, maar zeker een västgötaspets, heeft minimaal een paar uur per dag beweging nodig. Elke dag. Ook als het regent, ook als je het druk hebt en ook als je geen zin hebt. Natuurlijk zijn er best hondenrassen die wat minder actief zijn aangelegd, maar als je voor een västgötaspets kiest, kom je er niet onderuit.Gezelschap

Honden zijn sociale dieren. Dit geldt zeker voor västgötaspetsen: als echte herders zijn ze het allerliefste bij hun baas of bazin in de buurt. Het voordeel hiervan is, dat ze niet snel weg zullen lopen en ze vrijwel allemaal losgelaten kunnen worden bij het uitlaten. Een nadeel kan zijn dat ze niet geschikt zijn om lang alleen thuis te blijven. Ben je van plan met het hele gezin hele dagen van huis te gaan en de hond niet mee te nemen? Neem dan geen västgötaspets!Samen uit?

Wat je hier op de foto ziet, is eigenlijk vrij uitzonderlijk: lang niet altijd mag de hond mee als je een dagje uit wilt!

Meestal gaat het zoals op de foto hieronder: de hond moet buiten blijven... Het is goed hier rekening mee te houden als je van plan bent een hond te nemen. Spontaan een dagje uit of op vakantie gaan wordt een stuk lastiger!(Medische) verzorging

Veel mensen denken er bij het in huis nemen van zo'n schattige pup niet meteen aan dat hij ook wel eens ziek ziek kan worden of een ongelukje kan krijgen.

De västgötaspets is gelukkig een gezond ras, maar het is toch handig rekening te houden met eventuele medische kosten. In sommige gevallen kan het verstandig zijn een ziektekostenverzekering voor de hond af te sluiten.training

De västgötaspets is een ras met een grote (gezonde) werklust en is bij uitstek geschikt voor mensen die actief bezig willen zijn met hun hond. Het omgekeerde geldt ook: heb je geen zin om af en toe naar wat voor training dan ook te gaan? Kies een ander ras!

Wegens zijn gevoelige karakter moet de training wel op een vriendelijke manier gebeuren: een harde aanpak werkt averechts.Blaffen

Västgötaspetsen houden van blaffen. Ga vooral op zoek naar een ander ras als je hier niet van houdt en je geen zin hebt om het af te leren (voor zover mogelijk). Zit je er niet mee als een hond blaft, bedenk dan dat veel andere mensen zich hier wél aan ergeren. Door dit gedrag vroegtijdig in te perken, kunnen problemen met bijvoorbeeld buren voorkomen worden.

(foto: Oili Helenius)hielenbijten

Het opvoeden van een pup kost veel tijd en geduld. Hierin verschilt een västgötaspets niet van andere rassen.
Een specifiek aandachtspuntje bij ons ras is het hielenbijten: met deze eigenschap worden ze geboren en het is bedoeld om de koeien op te drijven, maar veel spetsen zullen het ook inzetten ter aansporing van de baas. Het is slim dit meteen af te leren, zodat bijvoorbeeld trimmers veilig kunnen passeren.Troep!

Västgötaspetsen verschillen hierin niet van andere rassen, behalve dan dat ze misschien ietsje minder luchtjes bij zich dragen dan gemiddeld.

Dus: hou je van een strak en steriel huis? Neem dan vooral geen hond!

Als je een pup in huis haalt, weet je nooit welke hobby's hij zal ontwikkelen... Behalve haren, haren en haren, brengt hij zand en modder in je huis, krassen op je parket of leren bankstel en misschien zelfs tandafdrukjes op de tafelpoten.